Tredici Ulivi

Tenuta Tredici Ulivi, Senigallia, Ancona, Le Marche

Tenuta Tredici Ulivi en de omgeving

Bij Senigallia, net iets landinwaarts, ligt het gehucht San Silvestro. Daar ligt ons landgoed Tredici Ulivi. Het landschap is ligt glooiend, heuvelachtig. Het is ideaal voor mooie wandelingen en leuke fietstochten. De ‘campagna’ zoals de Italianen dit noemen, is dunbevolkt en er is voornamelijk landbouw met graan en zonnebloemen. In de maanden mei en juni als het graan bijna rijp is en de zonnebloemen bloeien ziet dat er werkelijk schitterend uit. Naast landbouw zijn er veel wijn- en olijfboeren die graag hun deuren openen voor de geïnteresseerde toerist en gul laten proeven van hun vloeibare schatten.

Senigallia

Dit is één van de oudere en bekendere badplaatsen van Italië. Kilometers lange zandstranden,met een gezellige boulevard en een heerlijke zee. In deze mondaine badplaats gebeurt van alles en is er van alles te doen. Er is een authentiek historisch centrum met leuke winkeltjes, boetiekjes, barretjes en restaurants. De lokale bevolking, van jong tot oud, voelt zich hier zichtbaar thuis gedurende alle jaargetijden. In de zomer komen daar de buitenlandse én Italiaanse toeristen nog bij, waardoor er een echte Italiaanse vakantiesfeer heerst.

Ondanks dat Ancona de provinciehoofdstad is en tevens de hoofdstad van Le Marche, heeft Senigallia de allure van regionale hoofdstad. Vrijwel iedere dienst is er aanwezig, het heeft een groot ziekenhuis en er zijn veel scholen voor beroepsonderwijs. De stad heeft een prachtig, gezellig, historisch centro storico met mooie winkel- straten, pleintjes, restaurants en barretjes met terrasjes. De belangrijkste gebouwen zijn: het 12e eeuwse La Rocca, het Foro Annorario uit 1834 en de 17e eeuwse handelsgebouwen, Portici Erncolari, aan de rivier Misa. Het meest karakteristieke gebouw van de stad is het "Rotonda a Mare" uit de jaren 30, een rond wit gebouw aan een pier in de zee. Deze Rotonda a Mare ligt aan de gezellige, kilometerslange, boulevard "lungomare" met bars en restaurants. Senigallia is een stad die het hele jaar de moeite waard is om te bezoeken, om te winkelen, te flaneren of de gezellige weekmarkt op donderdagochtend te bezoeken.

Vermeldenswaardig is dat er twee beroemde sterrenrestaurants gezeteld zijn in Senigallia. Het betreft restaurant Uliassi van chefkok Uliassi en La Madonina del Pescatore van chefkok Cedroni. Beide restaurants hebben twee Michelinsterren en behoren tot de top 5 restaurants van Italië.

 Le Marche

Nog niet ontdekt: de regio Le Marche, ook wel het nieuwe Toscane genoemd. Het Italië zoals het vroeger echt is geweest. Deze regio is bekend om haar truffels, Verdicchio en prachtige bewaarde middeleeuwse stadjes. Elke plaats in Le Marche (vaak gekenmerkt door dikke, hoge stadsmuren) heeft wel iets bijzonders waardoor het een bezoek meer dan waard is. De beroemde stad Urbino, de geboorteplaats van schilder Rafael, is daarvan wel de bekendste en het Palazzo Ducale moet u zeker bezoeken.

 Hieronder een selectie uit deze stuk voor stuk prachtige plaatsen:

 Jesi

Jesi ligt op een lange rotsachtige richel midden in het groene heuvelland waar de Verdicchio wordt geproduceerd, een sprankelende witte wijn, eeuwenlang befaamd, gebotteld in unieke vaten. De Verdicchio dei Castelli di Jesi wordt verkocht in de bekende amfoorflessen met typische vorm. In Jesi zelf wordt geen wijn gemaakt maar in de omgeving zijn wijngaarden. Bezienswaardig zijn de mooie schilderijen van Lorenzo Lotto in het musei Civici, ondergebracht in het 18e eeuwse Palazzo Pianetti. 

 Corinaldo

Corinaldo is een prachtig Middeleeuws dorpje, gelegen in de provincie Ancona. Het dorp heeft een oud historisch centrum met vele mooie smalle straatjes en steegjes, veel kerkjes, een van de best bewaarde stadsmuren vanwaar u prachtige panoramische vergezichten geniet. De tijd lijkt hier wel te hebben stilgestaan, zeker bij het zien van de fantastische "gruppi storici" met tambours en vendeliers. Niet voor niets is Corinaldo enkele jaren geleden uitgeroepen tot een van de best behouden Italiaanse dorpen en is Corinaldo een van de drie Italiaanse dorpen op de EDEN-lijst ( European Destinations of Excellence ) van de Europese Unie. Corinaldo is de geboorteplaats van Maria Goretti, wiens huis nog steeds te bezichtigen is. 

Loreto

Sinds de 15e eeuw, en misschien wel eerder, behoort Loreto tot de meest populaire katholieke heiligdommen van Italië. De legende vertelt dat het geboortehuis van Maria uit Nazareth, het "Heilig Huis", rond het jaar 1290 door engelen via een tussenstop in Tersato naar Loreto is verplaatst. Een andere mogelijkheid is dat het "Heilige Huis" door kruisvaarders naar Loreto is gebracht. In de 15e eeuw is er begonnen met de bouw van een basiliek, Duomo Sancta Casa, om het “Heilig Huis” heen. Het huisje in de kerk is niet groot, slechts 9,52 meter bij 4,10. Het Madonna beeld is gemaakt van cederhout uit de tuinen van het Vaticaan. Minimaal 47 pausen hebben inmiddels hun eer betoond aan Loreto, via een bezoek of in de vorm van een proclamatie. In 2004 bracht Paus Johannes Paulus nog een bezoek aan Loreto. Het belang van het "Heilig Huis" is groot want volgens overlevering zou dit het huis zijn waar Maria is geboren en waar zij door engelen is bezocht. De geschiedenis is er een van wonderen, mirakels en genezingen, wat tot gevolg heeft een groeiende stroom van pelgrims, wat ons zelfs verbaasd zijn de rijen waarin men staat voor de biecht. Loreto is voor iedereen een bezoek waard, het laat je verrassen. 

Urbino

Urbino ligt in de provincie Pesaro-Urbino en is wel een van de mooiste Italiaanse, geheel geconserveerde, stadjes. Het belangrijkste monument is het 15e eeuwse Palazzo Ducale, dat in opdracht van de Hertog van Montefeltro gebouwd is. In het Palazzo huist de Galleria Nazionale delle Marche, een museum waar belangrijke werken te zien zijn van o.a. Raffael, een beroemde Italiaanse kunstschilder die in Urbino geboren is en wiens geboortehuis u nog steeds kunt bezichtigen. Doordat Urbino een universiteitsstad is heerst er altijd een levendige gezellige drukte. De slechts 15000 inwoners tellende universiteitsstad is voor een groot deel het werk van Federico da Montefeltro.

Met het mooiste renaissancepaleis van Italië, het Palazzo Ducale, gebouwd door de hertog Federico da Montefeltro die Urbino bestuurde van 1444 tot 1482 en beroemd om zijn moed als huurling.

Verder zijn bezienswaardig de Duomo en het geboortehuis van de schilder Rafael (1483-1520).

 Ancona

Ancona is de grootste havenstad van Le Marche en de hoofdstad van deze regio. Door bombardementen is het middeleeuwse gedeelte van de stad in de Tweede wereldoorlog grotendeels verwoest. De 15e eeuwse Loggia dei Mercanti herinnert nog aan de rijkdom van die dagen. Bezienswaardig is verder de romaanse Santa Maria della Piazza kerk met een prachtige gevel. Verder is er de Arco di Traiano uit 115 n C, gelegen bij de haven en een van de best bewaarde Romeinse bogen van Italië.

Als U zich een weg baant door de oude stad die steeds verder omhoogklimt door kronkelige nauwe straatjes komt U bij het amfitheater en vind U stilte. Vanaf de hoge muren eromheen zijn de azuurblauwe zee en de kliffen te zien. Onder Ancona liggen de Monte Conero, een natuurreservaat met de mooiste kliffen van de Marken, met de beroemde plaatsjes Numana en Sirolo.

 Gradara

Geliefd reisdoel voor dagjesmensen. Hoog gelegen op een heuvel en volledig ommuurd.

Vanuit de verte is het grote Malatesta kasteel al te zien. Het werd gerestaureerd in 1494 en verkreeg zijn huidige vorm in 1920. Tijdens de Renaissance werd het fort menig maal veroverd.

Bezienswaardig is verder het Palazzo del Commune (gemeentehuis) waar men vele kunstwerken kan bekijken. Gradara heeft veel gezellige eetgelegenheden en diverse toeristische winkeltjes.

 Urbania

Urbania is een stadje met een oud centro storico. Boven de rivier de Metauro ligt de belangrijkste bezienswaardigheid namelijk het Palazzo Ducale, een van de Renaissancegebouwen van de hertogen van Montefeltro. Het kan zich niet helemaal meten met de pracht en elegantie van het gelijknamige hoofdpaleis in Urbino maar is toch de moeite waard. Verder vermeldenswaardig is de Chiesa dei Morti waar gemummificeerde stoffelijke resten te bezichtigen zijn.

 Fabriano

Het centro storico van Fabriano is de moeite van een bezoek zeker waard. De meeste gebouwen zijn weer hersteld na de zware aardbeving van 1997. Op de Piazza del Commune staan enige oude kerken. Breng zeker een bezoek aan het Museo della Carta !(papiermuseum). In Fabriano word al sinds de 13e eeuw op ambachtelijke wijze papier gemaakt. Hier is het watermerk voor bankbiljetten ontwikkeld en langs het riviertje ‘’Giano’’ stonden de eerste mechanische papiermolens van Europa.

Ascoli Piceno

Deze fantastisch mooie stad die, naar men zegt, ouder is dan Rome heeft een groot historisch centrum dat vrijwel geheel gebouwd is van "Travertine" (een soort marmer dat in deze streek veel werd gebruikt). Het is een redelijk grote stad met 60.000 inwoners en met een historisch centrum dat te voet kan worden bekeken.

Piazza del Popolo, is een voetgangersgebied met een plein geplaveid met tavertin. Dit prachtige plein is een van de meest elegante provinciale pleinen van Italië. Aan de ene kant van het plein staat Palazzo del Popolo, een 13de eeuws gebouw, bewaakt door een monumentaal standbeeld van de paus Paolo III. Kijk binnen om de gewelfde renaissance rechtszaal te bekijken. De grote gotische kerk van San Francesco sluit een van de zijden van het plein af. Op dit plein vind je ook de beroemde bar "Meletti" waar het onder het genot van een glas "Prosecco", kijkend naar de flanerende Italianen, goed toeven is.

Het andere grote plein, Piazza Arringo, is bijna even indrukwekkend als Piazza del Popolo en wordt geflankeerd door de Duomo, de kathedraal, en het gemeentehuis. Hierbinnen vindt men de Pinacoteca Civica, Ascoli's kunstmuseum, met de 13de eeuwse mantel (piviale) van paus Nicholas IV, een verbazingwekkend borduurwerk gemaakt in Engeland. Kijk binnen de Duomo uit naar het kleurrijke veelluik “Madonna en Heiligen” van Carlo Crivelli.

De oude stadswijk heeft mooie oude gebouwen en een schitterend uitzicht op de zee. De beste straten zijn de Via Soderini en de Via di Solesta. De kerk van Santa Lucia werd gebouwd in 1557 ter ere van Paus Sixtus V, de beroemdste inwoner van de stad.

De stad Ascoli Piceno is ongetwijfeld een van de belangrijkste, interessantste, historische en artistieke centra van Le Marche en zelfs van heel Italië. Eeuwen lang waren er al handelscontacten met Rome. De naam van de verbindingsweg tussen Ascoli en Rome, la Salaria, werd al genoemd bij de totstandkoming van de handelsovereenkomst in 299 v.Chr. Deze buitengewoon belangrijke weg, die de Tyrrheense kust met de Adriatische kust verbindt, was van fundamenteel strategisch en militair belang voor de Romeinen.

San Leo

San Leo is gelegen op een grote rots. Vanwege de in strategisch opzicht unieke ligging heeft San Leo al veel bezoekers en belegeraars zien komen en gaan.

U vindt er een indrukwekkend kasteel en schitterende 9e eeuwse parochiekerk en 12de eeuwse Duomo, een sierlijk Romaans gebouw met delen van Romeinse zuilen

San Marino

Het kleine San Marino is de oudste republiek van Europa. Het op de hellingen van de Monte Titano gelegen San Marino heeft zijn eigen munt, postzegels, voetbalelftal en zelfs een 1000 man sterk legertje. De grenzen liggen op het breedste punt maar 12 km uit elkaar . 

Fano

Het oude Fano onderscheidt zich van de vele andere badplaatsen ten zuiden van Pesaro door zijn mooie centrum en zijn vele antieke gebouwen. De stad werd het eindpunt van de via Flaminia (een belangrijke consulaire weg van Rome)en de grootste Romeinse kolonie aan de Adriatische kust. De Arco d’Augusto (2n C) is het belangrijkste oude bouwwerk van Fano. 

De grotten van Frasassi

"een prachtig sprookje, geschreven door het water"

Iets wat bijna het hele jaar door geopend is (gesloten 1 jan., 10 tot 30 jan., 4 en 25 December) en zeer zeker de moeite waard is om te bezoeken, zijn de grotten van Frasassi! De grotten van Frasassi liggen in de gemeente Genga (AN) in het hart van "il parco Naturale della Gola della Rossa e di Frasassi". De grotten zijn pas in het begin van de jaren 70 opengesteld voor publiek. Het is een enorm grottencomplex, met grote hoge ruimtes waar, in de grootste ruimte, zelfs de Dom van Milaan past. Er is een 1,5 km lange route uitgezet over brede wandelpaden die u leidt langs en door dit fabelachtige schouwspel van Stalactieten en Stalagmieten, kristalheldere meertjes en min of meer doorschijnende naalden. 

Regio Umbrië

 Assisi

Assisi ligt majestueus op de noordwestelijke flank van de Monte Subasio. Deze prachtige middeleeuwse stad beheert de erfenis van de H.Franciscus(1181-1226) beter bekend als Franciscus van Assisi, die in de overweldigende basiliek die zijn naam draagt begraven ligt. Assisi word dagelijks bezocht door vele pelgrims die komen om te mediteren op de diverse plaatsen waar Franciscus voet zou hebben gezet. De basilica, die hoog boven Assisi uitsteekt, is een van de grootste christelijke graftomben. De stad met zijn vele middeleeuwse straatjes is ondanks de grote aardbeving van 1997 zeer goed behouden en alle restauratiewerkzaamheden aan de basiliek zijn nu voltooid. Door de aardbeving werden werken van Cimabue geheel verwoest, zoals De Kruisiging, een meesterwerk. Ook de fresco’s van Giotto vielen in duizenden brokstukken uit elkaar. Giotto en Cimabue maakten deel uit van de grootste Florentijnse en Sienese kunstenaars uit de 13e en 14e eeuw. Dankzij een team van specialisten met engelengeduld zijn de werken nu weer te bewonderen. De specialisten zijn namelijk jaren bezig geweest de brokstukken te verzamelen, te ordenen en uiteindelijk is de enorme puzzel die was ontstaan weer in elkaar gezet! Met de bouw van de basiliek werd in 1228 gestart en 4 jaar na de dood van Franciscus werd de tombe van de heilige in de crypte in de basiliek geplaatst.

Verder bezienswaardig in Assisi zijn : het Foro Romano en de Tempio di Minerva , uit de tijd van Augustus, de Basilica di Santa Chiara, waar Clara de compagnon van Franciscus is begraven, de Duomo(San Rufino)met een prachtige romaanse gevel, waarvan de fundamenten op een Romeins waterreservoir uit de 2e eeuw v.C. rusten, de Rocca Maggiore, een verdedigingswerk op de ruines van een 12e-eeuws fort met een uitkijktoren waarvandaan er een schitterend uitzicht op de stad en de Monte Subasio is.